Skip to main content

Reconstructie van het kostuum van Cafrine

Deel 2 : de Opmaken


De Cafrine & het kindje

Met trots presenteren we ons nieuwste historische reconstructieproject, gebaseerd op deze aquarel van de hertog van Treviso uit 1861.

Om ervoor te zorgen dat je geen informatie mist, hebben we :

De opmaken

De wereld van naaipatroonontwerpers is enorm, vooral sinds de opleving in populariteit van de naaimachine met de beperkingen.

De wereld van historische patronen is echter kleiner en voornamelijk Engelstalig.

Patroon kiezen

Voor dit project wist ik dat ik al een aantal historische patronen op voorraad had.

Na wat omzwervingen koos ik uiteindelijk voor het patroon "201 Prairie Dress" van Folkwear, dat op een paar details na heel goed past bij ons re-enactmentdoel. Kijk zelf maar.

We zijn niet gesponsord

Prairie Dress vooraanzicht

Prairie Dress achteraanzicht

Ons project

Te doen :

 • het lijfje van de jurk gebruiken
 • Verplaats de naden van het lijfje van de jurk
 • maak de kraag niet
 • trek het juk na (vrij diep op het patroon)

Laatste kleine opmerking

Het modehuis Folkwear heeft een interessante serie historische patronen die kunnen worden aangepast voor dagelijks gebruik. Hieronder afbeeldingen van de site met hun patroon op twee verschillende manieren gedragen.

  Foto's eigendom van Folkwear

  De stof

  Na onderzoek door

  dus koos ik voor chambray.

  Helaas is de meeste chambray die verkrijgbaar is op commerciële websites gedessineerd, terwijl ik juist een effen stof nodig had...

  Totdat... !

  Les Coupons de Saint-Pierre is een site die voortdurend verandert naargelang hun binnenkomsten, die ik soms gebruik, vooral voor de interessante prijzen op de 3m coupons.

  Ik vond er een prachtige chambray met een vergelijkbare kleur (niets dat niet kan worden hersteld met een beetje kleurstof). Helaas heb ik de foto's van de stof die ik kocht niet bewaard, maar de stof hieronder is van hetzelfde type, maar geweven met een beige draad in plaats van blauw (wat kenmerkend is voor chambray).

  Nog steeds niet gesponsord :)

   Achter de schermen van de opmaken

   Wist je dat we een Instagram hebben waar we zo snel mogelijk communiceren over onze onderzoeken en projecten? Ik nodig je uit om ons te volgen om in real time op de hoogte te blijven.

   Deze keer hebben we het maken van het patroon en het naaiproces in timelapse gefilmd.

   Een kleine glimp van de details van het afgewerkte en versleten werk

   • 6 meter stof voor de jurk...

    Rimpels voor en achter en rimpels op de schouders en manchetten. Het is zeker dankzij deze volheid dat deze stijl een populaire werkjurk was, maar ook een zwangerschapsjurk. Dat gezegd hebbende, deze stijl is gulzig voor stof...6m...ik heb bijna geen valletjes!

   • Manchetten

    Ik wist niet zeker of de aquarel manchetten had of niet, dus heb ik ervoor gekozen om ze te dragen. Het is comfortabeler voor het model om aan te trekken en het vereist niet al te veel extra werk voor degenen die graag knoopsgaten maken.

   • De achterkant

    Het is moeilijker om de ruches op de rug te zien omdat we de draad snel op de rug hebben gezet. Het juk is aangepast zodat het ondieper is dan op het originele patroon

   • De knoppen...

    zijn niet historisch...ik had geen referenties en was ze vergeten toen ik de stoffen kocht...ik heb het gedaan met wat ik had :-/

   • De lengte

    Middenkuit als in aquarel

    De resultaten in een komend artikel!

    We hopen dat dit inzicht in het maken van dit kledingstuk je heeft geïnspireerd om een creatief avontuur aan te gaan! Of je zelfs iets nieuws hebt geleerd

    Deel je indrukken en bespreek ze met ons op onze sociale netwerken ;)