Skip to main content

Culturele synthese onder de Indiaanse contractarbeiders van de 19e eeuw


Stel je voor dat je in de 19e eeuw op het eiland Réunion bent. Hoe zou je iemands achtergrond van een afstand kunnen herkennen? Aan zijn/haar kleding natuurlijk! Kleding is een van de meer zichtbare uitingen van cultuur; taal is de essentie ervan. Indiase contractarbeiders in 19e-eeuwse Europese koloniën ontwikkelden een samengestelde cultuur die elementen uit verschillende regio's, religies en kasten van India combineerde. Het vasthouden aan deze cultuur voorkwam dat ze verwesterd werden en ontwikkelde hen tot een aparte klasse.


Cultuur en klasse: Uitingen van gemeenschappelijk belang

Lange processies zijn het kenmerk van Muharram, een jaarlijks islamitisch festival. In het 19e-eeuwse Trinidad werd het het multireligieuze Hosay Carnaval onder Indiase contractarbeiders. De deelnemers moeten vergelijkbare jurken hebben gedragen, want de viering was ook een toonbeeld van eenheid. Geen wonder dat de koloniale autoriteiten de editie van 1884 hardhandig aanpakten!

ROUSSIN Louis Antoine, 1860

Religieuze viering door Indiaanse contractarbeiders op het eiland Réunion.

Met toestemming van IHOI (Iconothèque Historique de l’Océan Indien)

Door de omstandigheden vervaagden de grenzen tussen religie en kaste onder Indiase migranten in de toenmalige Europese koloniën. Er ontstond een samengestelde cultuur die hen inspireerde om armoede, koloniale aanvallen en animositeit van de inheemse bevolking te doorstaan.

Een vraag van een miljoen euro: Wat is Cultuur?

Culture is the sum total of lifestyle, all ways of life of a certain people.  A broad term, it encompasses language, dress, cuisine, religion, arts, music and the like. Culture is also a rather abstract entity for it includes the social norms, traditions, belief systems, as well as the code of morals, manners, and laws of a particular people. Why abstract? Because the elements of culture keep evolving while also competing with those of others. And because even its creators cannot agree on what it really is! You have to feel it.

Cultuur is de som van levensstijl, alle manieren van leven van een bepaald volk.  Het is een breed begrip en omvat taal, kleding, keuken, religie, kunst, muziek en dergelijke. Cultuur is ook een tamelijk abstracte entiteit, want het omvat de sociale normen, tradities, geloofssystemen, evenals de code van moraal, omgangsvormen en wetten van een bepaald volk. Waarom abstract? Omdat de elementen van cultuur blijven evolueren terwijl ze ook concurreren met die van anderen. En omdat zelfs de makers het niet eens kunnen worden over wat het nu eigenlijk is! Je moet het voelen.

Klassenvorming treedt op wanneer ervaringen, waarden en tradities gelijksoortige sociaal-politieke belangen genereren voor een groep individuen. Met grotendeels dezelfde tradities hadden Indiaanse arbeiders vergelijkbare ervaringen tijdens het reizen, het werken op plantages, het staken tegen planters en het trotseren van de toorn van de inboorlingen en planters.

Taal, kleding en festivals waren de drie manieren die Indianen in Trinidad gebruikten om hun cultuur te behouden. Dergelijk identiteitsbeheer verhinderde hun verwestersing, waaraan de meeste Afrikaanse slaven van vroeger zich wel moesten houden. Het isoleerde hen ook van het klassenconflict tussen blank en zwart, maar nodigde vijandigheid uit van de Afrikanen en de blanke middenklasse op het eiland.

Vers aangekomen Indiase contractarbeiders in Trinidad. Credits: Wikipedia

Misschien kwam deze rivaliteit voort uit de rijkdom die Indiase arbeiders in de loop der tijd vergaarden. Zoals in Trinidad, zo ook in Mauritius; de toestemming om land te bezitten bleek de spelbreker te zijn en katapulteerde hen naar de middenklasse. Landbezit zorgde er ook voor dat ze zich permanent vestigden.

Met lokale variaties moeten vergelijkbare culturele ontwikkelingen hebben plaatsgevonden voor Indiase contractarbeiders in andere 19e-eeuwse Europese koloniën.

Kleding: De zichtbare uitdrukking van cultuur

Hedendaagse foto's, portretten, kunst en beschrijvingen zijn een uitstekende bron om kleding uit een bepaald tijdperk te begrijpen.

Neem het Mai-Baap (moeder-vader) monument in Kolkata (Calcutta) en zijn identieke tweeling in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname.

Baba & Mai standbeeld

te Paramaribo, Suriname

Credits: Otter op Wikipedia

Dhoti of lungi

In tuniek geklede geleerde. Credits: British Library op Wikipedia

Dhoti of lungi bedekte het onderlichaam van de mannen.

De optionele, loszittende kurta (tuniek) voor het bovenlichaam reikte tot onder de knieën.

Pheta (tulband) beschermde hun hoofd tegen de straffende zon. Velen wikkelden hun hoofd in een doek die dienst deed als zonneschild en geïmproviseerde handdoek. Turbans in India gaven ook sociale status aan.

Dhoti is een ongestikt rechthoekig, 4,5 meter lang kledingstuk. Het wordt rond de taille gewikkeld, een van de uiteinden gaat tussen de benen door en wordt in de tailleband gestoken, aan de voor- of achterkant. Het lijkt op een wijde broek tot op de knie. Sommige dhoti's reiken tot onder de knieën. Katoenen dhoti's en kurtas zijn voor dagelijks gebruik, zijden dhoti's en kurtas voor speciale gelegenheden.

Andere voorbeelden van dhoti

  De vele namen en varianten van Dhoti

  Dhoti wordt ook wel veshti, dhontar, panchey, mardani, jainboh en chaadra genoemd. De oorspronkelijke naam van dhoti was paridhana. Dhoti-varianten of afgeleiden zijn onder andere de comboy uit Sri Lanka, de panung uit Thailand en de sarong uit Indonesië en Maleisië.

  Lungi komt veel voor in de hete, vochtige delen van India, zowel in het zuiden als in het noorden. Het is ook een rechthoekig, ongestikt kledingstuk dat rond het middel wordt gewikkeld, maar het ene uiteinde wordt niet tussen de benen getrokken. Het kan het best worden omschreven als een enkellange mannenrok, die lijkt op een sarong.

  • Een jongetje draagt een lungi

   Credit Wikipedia

  • een zoutveldwoker die een opgestopte lungi draagt

   Credit Arvind Rangarajan op Wikipedia

  • een bootsman die een lungi draagt

   Credit Wikipedia


   Het Bidesiya Project: De dierbaren herdenken

   Volksliederen in Bhojpuri, de volkstaal in Bihar, verbeelden een hele reeks emoties, vooral verdriet, van degenen die naar verre landen vertrekken en van de familie die ze achterlaten. Bidesia Project van Simit Bhagat bundelt deze liederen. "In Search of Bidesiya" is zijn documentaire die in première ging op het 18e Dhaka International Film Festival in 2020.  Bidesiya is een soort lied in Oost-India, met als onderwerp een vrouw die zich haar in het buitenland wonende echtgenoot herinnert. Er bestaat ook een film uit 1963 met dezelfde naam.


   Saree

   Ansichtkaart Portret van een Indiaanse vrouw in Suriname in de 20e eeuw. Credits: Wikipedia

   Vrouwen droegen meestal een sari met een blouse en petticoat.

   De saree, de traditionele Indiase vrouwendracht, is een lang, rechthoekig, ongestikt kledingstuk. Het wordt rond de taille gewikkeld en één uiteinde wordt over één schouder getrokken.

   Normale afmetingen zijn tussen de 4,1 en 8,2 m lengte en tussen de 60 en 120 cm breedte.

   Enkele voorbeelden van Sari's

   • Sari Stijlen

    Kunstenaar M.V. DHURANDHAR, credit Wikipedia

   • Indiase vrouw versierd met juwelen

    Foto door MAYDELL LEGRAS Frederic, met toestemming van IHOI

   • Staand portret van een Indiaanse vrouw, poserend met een karaf

    Foto door MAYDELL LEGRAS Frederic, met toestemming van IHOI

   • Indische vrouwen

    Aquarel door DUMAS Jean Baptiste Louis, 1827, met toestemming van IHOI

   • een commerciële sari online gevonden

    Regionale naamvariaties

    In het zuiden worden blouses kuppasa of ravike genoemd. Noord-Indiërs noemen het choli terwijl de Nepalese term cholo is. De petticoat wordt parkar, ghagra en ul-pavadai genoemd.

    Gharara

    Vrouwen die een Gharara dragen. Credits: Darogah Abbas Ali op Wikipedia

    Gharara komt oorspronkelijk uit de regio Lucknow in de Oberprovincies (het huidige Uttar Pradesh).

    De gharara is een broek met brede pijpen die wijd uit de knieën hangen en wordt gedragen met een dijlange kurti (tuniek) en een dupatta of sluier die het hoofd bedekt. Odhani/orhani is een andere rechthoekige, ongestikte doek die het bovenlichaam bedekt en over een kurti wordt gedragen.

    Het kan ook het hoofd en gezicht bedekken zoals de dupatta.

    Andere voorbeelden van gharara

    • La Begum Liaquat Ali (midden) draagt een traditionele guarara

     (1950) Credit Wikipedia

    • Lucknowi vrouw in gharara

     Credit Wikipedia

    • Lucknowi vrouw die gharara draagt

     Foto van DAROGAH Abbas Ali, credit Wikipedia

    • vrouw die een commerciële gharara draagt, online gevonden

     Nostalgie & pragmatisme: de motor van culturele synthese

     Om terug te komen op culturele vermenging: migranten proberen het oorspronkelijke milieu te creëren, het thuisland dat ze verlieten op zoek naar een beter leven. Mensen zijn tenslotte meer wezens van emotie dan van logica. Het is deze zoektocht die hen doet vasthouden aan hun oude gewoontes. Pragmatisme dicteert echter aanpassing aan de realiteit van het nieuwe land.

     Hierdoor ontwikkelt zich een hybride cultuur, vergelijkbaar met de oorspronkelijke maar ook beïnvloed door de levensstijl van "andere" mensen in hun geadopteerde land. Al in de eerste helft van de 19e eeuw begroeven Indiaanse arbeiders op Réunion bijvoorbeeld hun doden, in plaats van ze te cremeren.

     Oost-Indische contractarbeiders vieren feest op een landgoed in Trinidad & Tobago. Credits: Project Gutenberg op Wikipedia

     Het handhaven van de kastenstructuur in nieuwe landen was een lastige zaak. Vrouwen uit dezelfde kaste waren niet altijd beschikbaar om mee te trouwen. En doordat ze woonruimte en voedsel moesten delen zonder hun kaste te kennen (ze kwamen uit verschillende delen van India), werden veel sociale grenzengeslecht.

     De arbeiders probeerden echter vast te houden aan oude identiteiten. Toen ze bijvoorbeeld ontdekten dat een immigrant in Trinidad een Brahmaan was, deden ze zijn handenarbeid en vroegen ze hem om in plaats daarvan religieuze activiteiten te ondernemen. Oude gewoonten zijn moeilijk te veranderen!

     Maar omdat cultuur de identiteit beïnvloedt, vormt het meestal de basis van veel conflicten. Identiteitspolitiek, bijvoorbeeld!

     Bloedbad van Hosty (1884) : cultuur, identiteit, politiek & conflict

     Koloniale autoriteiten gaven het bevel om te schieten op de deelnemers van de Hosay Processie op 30 oktober 1884 in San Fernando, Trinidad. De processie overtrad de verbodsbepalingen die eerder waren uitgevaardigd. Hoewel gebaseerd op het islamitische Muharram festival, ontwikkelde het Hosay Carnaval zich in Trinidad tot een multireligieus, Indiaas festival.

     Terwijl het carnaval hen herinnerde aan het Indiase dorpsleven, gebruikten contractarbeiders het ook als een instrument om te staken tegen plantage-eigenaars en om de religieuze eenheid in Trinidad te demonstreren. Van de meer dan 100 doden in het bloedbad waren de meesten Hindoes.

     cultuur door de eeuwen heen

     Hoewel de bulldozer van de globalisering aan het eind van de 20e eeuw de Engelse taal, overhemden en broeken over de hele wereld gemeengoed heeft gemaakt, blijven volkstalen en traditionele kleding de cultuur voeden. Vooral in verafgelegen gebieden.

     Cultuur is tenslotte de ziel van het bestaan!